Plantenportret: Fluitenkruid

Witte wolken in de berm

Fluitekruid banner
Een frisse voorjaarsbloeier die met haar bloemschermen al onze bermen wit kleurt. Het fluitenkruid is de eerste plant uit de schermbloemenfamilie die haar bloemetjes laat zien. Van maart tot juni vormt ze een vertrouwd beeld in het Nederlandse landschap. Fluitenkruid komt hier véél voor en werd door Jac. P. Thijsse – van de Verkade Albums – ook wel Hollands kant genoemd.

De witte wolken in het gras zijn geliefd door bijen en vlinders. Maai het fluitenkruid dus vooral niet weg. En het leuke is? Dit oh zo gewone ‘onkruid’ herbergt een aantal leuke feitjes en details!

BOSBEWONER
De wetenschappelijke naam van fluitenkruid luidt: anthriscus sylvestris. Dit is afgeleid van het Griekse anthriscon en betekent ‘holle stengel’. Het tweede deel van de naam verwijst naar de plek waar fluitenkruid zich als eerste thuis voelt. Sylva is Latijn voor bos, sylvestris betekent ‘in het bos groeiend’. Naast in het bos vind je fluitenkruid inmiddels ook volop in weilanden, langs wegen en in de berm.

WITTE KRONEN
Fluitenkruid kan makkelijk hoog worden en steekt haar bloemkronen boven andere begroeiing uit. De schermen zijn samengesteld uit talloze witte bloemetjes met een doorsnede van 3-4 mm. Elk bloemetje heeft een kransje van schutbladeren en vijf kroonblaadjes. En wat ik laatst pas voor het eerst zag? Alle bloemblaadjes verschillen in maat! Er zijn per bloempje één grote, twee kleinere en twee nog kleinere blaadjes. Symmetrisch maar ongelijk dus. Een grappig detail om mee te nemen bij het ontwerpen van nieuwe doe-het-zelf-bloemen!

Een fluit van fluitenkruid maken
Een fluitje van fluitenkruid

FLUITJE VAN KRUID
Toen ik opzocht waar de naam fluitenkruid vandaan komt viel het kwartje snel. Soms is het zo simpel. Van de holle stengels van de plant kun je namelijk fluitjes maken! Natuurlijk heb ik dat gelijk getest. Na een aantal pogingen lukte het me en was ik verbaasd over de hoge, heldere tonen die uit zo’n kleine stengel kunnen komen. Leuk om eens uit te proberen!

Zo maak je een fluit van fluitenkruid:

  • Zoek een dikke stengel fluitenkruid van ongeveer 10-15 mm doorsnede
  • Snij met een scherp mesje de stengel tweemaal onder de knoop door en maak zo een pijpje die aan de bovenkant open is en aan de onderkant dicht
  • Maak aan één kant van de stengel, net boven de knoop, een snee van ongeveer 10 cm in de lengte
  • Blaas hard in de pijp om te testen of je fluitje werkt. Beluister mijn fluitje hier!
  • Geen succes? Probeer het dan gewoon opnieuw! Bij mij duurde het zo’n 5 stengels voor ik de smaak te pakken had.