Wat is pergamijn

Een klein onderzoek naar deze bijzondere, supergesatineerde papiersoort

wat is pergamijn
Ik zie ze veel en gebruik ze vaak: zakjes van pergamijnpapier. Ideaal als mooi ‘jasje’ voor artikelen uit de webshop, of voor het bewaren van bloemzaden en kleine natuur-in-papier-onderdelen. Het doorschijnende envelopje geeft een hint van zijn inhoud prijs, zonder alles te verklappen. Handig en reuzechique!

UITGEBREID WALSEN
Pergamijnpapier is glad, vlak en half transparant. Deze eigenschappen krijgt het papier door verwerking in een zogenoemde satineerkalander. Komt het woord ‘satineren’ je bekend voor? Dat kan kloppen! Het is een techniek uit de papierindustrie, waarbij papierbanen door een machine met rollende, warme walsen worden geleid: de satineerkalander. Vezels komen hierdoor meer in dezelfde richting te liggen, wat het papier glad, vlak en goed te bedrukken maakt. De term ‘gesatineerd papier’ kom je dan ook vaak tegen bij het (online) bestellen van drukwerk.

Pergamijn wordt gemaakt door papierbanen éxtra vaak te kalanderen. Deze langdurige behandeling maakt pergamijnpapier erg glanzend en mooi doorschijnend. De supergesatineerde papiersoort is meestal zuurvrij en biedt bovendien weerstand aan lucht, vet en vocht.

PERGAMIJN IN DE PRAKTIJK
Traditioneel wordt pergamijn gebruikt als tussenblad in fotoboeken en ter bescherming van illustraties, (postzegel)verzamelingen en kunst. Dankzij zijn vet- en vochtafstotende werking kom je pergamijn bovendien regelmatig tegen in de buurt van voedsel en verpakkingen.

Kortom: pergamijn is niet alleen mooi, maar heeft ook een beschermende functie. Is je webshopbestelling verpakt is zo’n doorschijnend envelopje? Gebruik hem dan opnieuw om dierbare herinneringen in te bewaren: lieve tekeningen en fijne foto’s.