SCHAREN VAN FISKARS

Waar denk je aan bij papier? Juist, knippen!

schaar Fiskars voor papier
In het Bloemeniers-begin maakte ik mijn knipmeters met een gewone huis-tuin-en-keukenschaar. Niet zo fijn. Tintelende handen, een dikke deuk in mijn duim en spierpijn de volgende dag waren het resultaat. Naarmate mijn bedrijf groeide trakteerde ik mezelf op een papierschaar van het Finse merk Fiskars. Deze vlijmscherpe schaar lag fijn in de hand en sneed vloeiend door papier: heerlijk!

Fiskars – de oudste onderneming van Finland, vernoemd naar het gelijknamige dorp waar het bedrijf begon – produceert oersterke, duurzame producten waaronder een uitgebreide lijn scharen. Ik koos twee fijne exemplaren voor de webshop: een echte alles-in-papier-kunner en dit kleine precisieschaartje.

STUKJE GESCHIEDENIS
Ruim 350 jaar geleden opende Fiskars haar deuren in de vorm van een kleine smeltoven en smederij. Het bedrijf vervaardigde goede kwaliteit ijzer dat grotendeels verkocht werd op de ijzermarkt in Stockholm. In Fiskars zelf gebruikte men het voor onder andere messen, schroeven, schroefdraad, schoffels en ijzeren wielen.

In de decennia daarna ontwikkelen dorp en bedrijf zich. In 1832 opende Fiskars de eerste bestekfabriek van Finland. Het ijzerwarenassortiment werd uitgebreid met vorken en scharen, die al snel wereldwijd aan populariteit wonnen. Langzaam aan groeide de naam Fiskars uit tot een sterk synoniem voor expertise en kwaliteit.

Fiskars scharen papierFISKARS ORANJE
In 1967 produceerde Fiskars de eerste schaar met kunststof handvatten. In tegenstelling tot de gebruikelijke metalen scharen was dit exemplaar lichter, lag hij prettiger in de hand en knipte beter.

De ontwerper van de eerste schaar gaf opdracht voor prototypes met zwarte, rode en groene handvatten. De bediener van de productiemachine besloot echter eerst het achtergebleven materiaal in het apparaat op te maken. Zo werd het proefmodel niet alleen uitgevoerd in het afgesproken zwart, rood en groen, maar verscheen er ook een oranje exemplaar. Medewerkers van Fiskars stemden voor het ‘foutje’, welke uitgroeide tot een iconische kleur. Fiskars Oranje werd in 2003 als handelsmerk geregistreerd in Finland, in 2007 in de Verenigde Staten. Zie je een schaar met oranje handvatten? Dan weet je (bijna) zeker dat hij van Fiskars is!

FIJN KNIPPEN
Ik ben dol op goed gereedschap waarmee het fijn werken is. De duurzame Fiskars scharen zijn mijn absolute favoriet. Ze knippen met souplesse, zijn superscherp en liggen heerlijk in de hand. Wist je al dat ik linkshandig ben? Voor ons ‘linkspootjes’ kan het soms lastig zijn een fijne schaar te vinden die strak knipt. Goed nieuws: de Fiskars scharen in de webshop zijn beiden links- én rechtshandig te gebruiken. Ik wens je veel knipplezier!

Papier knippen met Fiskars